Dutch Jazz Heritage – Sarah Vaughan ft. Madeline Bell

Dutch Jazz Heritage – Sarah Vaughan ft. Madeline Bell

Deel, like, volg:
Twitter
Visit Us
YOUTUBE
LINKEDIN
Share
INSTAGRAM

In Dutch Jazz Heritage speelt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met Madeline Bell een eerbetoon aan de Amerikaanse jazz-zangeres Sarah Vaughan,  die tot de grootste in haar genre wordt gerekend. ‘Een gekmakend mooi concert’, schreef NRC Handelsblad over het concert in Het Concertgebouw in 1958, een registratie die werd opgenomen in het Nederlands Jazz Archief.

Dutch Jazz Heritage
Herbeleef concerten van jazzlegendes in Het Concertgebouw tijdens de serie Dutch Jazz Heritage. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw brengt, in samenwerking met het Nederlands Jazz Archief, de legendarische nachtconcerten uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw weer tot leven voor nieuwe generaties. Veel van deze historische muziek is verkrijgbaar in de Edisonwinnende cd-reeks Jazz at the Concertgebouw. Jazzjournalist en oog- en oorgetuige Bert Vuijsje (winnaar van de Jazz Media Award) illustreert de concerten met passend audio- en videomateriaal afkomstig uit het Nederlands Jazzarchief.
Sarah Vaughan
Met vanavond in Dutch Jazz Heritage een eerbetoon aan Sarah Vaughan. De registratie van haar concert van 7 juni 1958 is opgenomen in het Nederlands Jazz Archief: alsof je erbij was. Vaughans stem wordt vaak vergeleken met die van een operazanger. The New York Times schreef bij haar overlijden: ‘Een zangeres die “operatic splendor” bracht bij de uitvoeringen van standards en jazz.’ Simon Carmiggelt was ook fan: ‘Als ik haar plaat opzet, waait hete wind de kamer in, want de muze der toonkunst onderhoudt in deze geraffineerde vocale prestatie een zondige relatie met de kleine Eros.’ De Amerikaanse jazz- en soulzangeres Madeline Bell treed in de voetsporen van Sarah Vaughan. Bell is door de wol geverfd en begon haar muziekcarrière in de gospel, waarna ze zong als backing vocalist bij o.a. Dusty Springfield en Elton John. Ook schitterde in de musical ‘Jesus Christ Superstar’ en de Britse band Blue Mink. In 2005 bracht ze met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw het album ‘Tribute to Ray Charles’, een eerbetoon aan de blinde Amerikaanse rhythm and blues artiest.

Tickets

Locatie

Concertgebouw Amsterdam

Datum

01 sep 2022

Tijd

20:15