Bigband of the future – connecting through jazz
‘contemporary big band jazz cannot be played much better‘
‘the Dutch response to modern jazz ensembles’
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw heeft de big band muziek in Nederland op de kaart gezet. Sinds 1999 vormen we de ruggengraat van de jazzprogrammering van het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam, naast vele andere podia in Nederland, met vele tienduizenden bezoekers per jaar. We zien het als ons taak ons culturele erfgoed van bijna een eeuw Nederlandse jazz toegankelijk te maken voor nieuwe generaties en tegelijkertijd ons te richten innovatie en nieuwe muziek.
[read more]
Diverse malen werd het Jazz Orchestra of the Concertgebouw tot de beste en meest swingende Nederlandse big band uitgeroepen en sinds de lancering van ons nieuwe album Crossroads wordt dat ruimschoots bevestigd door zowel het enthousiasme van ons publiek als dat van de nationale en internationale pers.
Pers
Over ons album Crossroads schrijft de pers:
- Een omwentelend dubbelalbum – Amanda Kuyper, NRC Handelsblad
- Een van de beste albums die er ooit binnen de Nederlandse jazz zijn verschenen – Cyriel Pluijmakers, Jazzenzo
- The JOC is a world-class orchestra, and contemporary big band jazz cannot be played much better – Jack Bower, All About Jazz (USA)
- Without a doubt the Jazz Orchestra of the Concertgebouw is the Dutch response to modern jazz ensembles such as the Maria Schneider Big Band or the WDR Big Band – Detlef Ott, The Gazette (Duitsland)
klik hier voor meer recensies en quotes over Crossroads
Prijzen en onderscheidingen
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw werd in 1999 genomineerd voor de cd Festival en ontving in 2010 de Edison Jazz&World voor de cd Blues for the Date, met Peter Beets.
Dat laatste album werd tevens uitgeroepen tot een van de beste ‘large ensemble albums of 2010’ door het gezaghebbende magazine All About Jazz New York. Oprichter Henk Meutgeert werd in 1999 door het North Sea Jazz Festival onderscheiden met de Bird Award en was de eerste Nederlander die de Concertgebouw Award ontving (2016).
Internationaal
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw staat ook internationaal in hoog aanzien. Bijna ieder jaar wordt er dan ook ergens op de wereld opgetreden. Tijdens die concerten speelt het Jazz Orchestra zowel de eigen Nederlandse jazz als ook het internationale jazz erfgoed. Daarbij soms wel en soms niet ondersteund door solisten van internationale klasse. De laatste jaren trad het orkest op in Jakarta, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou, Boedapest, Brussel, Kaapstad, Java, Wenen, Vilnius, Klaipeida, Tokio, Mishima en Beijing. In de Wereldtournee 2010 werden onder andere Santiago de Chili, Buenos Aires, Rio de Janeiro, Sao Paulo, Mexico City en Macau aangedaan.
Voor 2019 staan de VS, Europa en China op het programma.
Clubtours
Vanaf 2016 is het Jazz Orchestra regelmatig te horen op de Nederlandse pop podia. De eerste Clubtour, met de legendarische Hammond B3 speler Dr. Lonnie Smith was zo succesvol dat dit een vast onderdeel van ons aanbod is geworden. Het orkest combineert jazz, funk, soul en rhythm&blues in wervelende shows met zangeressen als Berget Lewis, Shirma Rouse, Pink Oculus, Fay Claassen en Sabrina Starke.
bekijk hier ons archiefmateriaal
Nederlands jazzerfgoed
Het orkest ziet het als zijn taak ons culturele erfgoed, van bijna een eeuw Nederlandse jazz, toegankelijk te maken voor nieuwe generaties en verder te ontwikkelen, onder meer door nadrukkelijk de samenwerking te zoeken met telkens nieuwe generaties (jazz) musici. Orkesten als de Skymasters, Boy’s Bigband, Willem Breuker Kollektief en het ICP zijn belangrijke inspiratoren geweest. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw voerde, naast werk van Meutgeert ook werk uit van Nederlandse arrangeurs als Rob Pronk, Frans Elsen, Jerry van Rooyen en Boy Edgar en werkte samen met Nederlandse componisten als Misha Mengelberg, Willem Breuker en Theo Loevendie.
Nieuwe muziek en nieuwe generaties jazzmusici
Naast de erfgoed functie van het orkest, richt het artistieke beleid zich ook nadrukkelijk op innovatie en nieuwe muziek. In de afgelopen jaren werd gewerkt aan een omvangrijke bibliotheek met nieuwe arrangementen en composities, veelal van Nederlandse componisten en arrangeurs. De afgelopen jaren zijn bovendien speciale concertseries ontwikkeld zoals Rhythm Changes, JOC Jazz Factory en het JOC gaat Vreemd. Daarnaast participeert het Jazz Orchestra in een belangrijk samenwerkingsverband met het Conservatorium van Amsterdam, in de zogenaamde Jazz Academy: jonge bijna afgestudeerde topmusici worden geschoold in het spelen in en met een bigband en begeleid door onze ervaren musici naar het daadwerkelijk spelen voor publiek. Talentontwikkeling en muzikale innovatie staan centraal.
Gastsolisten van wereldklasse
Het Jazz Orchestra werkte en werkt regelmatig samen met gastsolisten van wereldklasse, waaronder Toots Thierlemans, Kurt Elling, José James, Chick Corea, Branford Marsalis, Oleta Adams, Benny Golson, Christian Scott, Roy Hargrove, Patti Austin, Dr. Lonnie Smith, Georgie Fame en nationale artiesten als Caro Emerald, Trijntje Oosterhuis, Fay Claassen, Sabrina Starke,Berget Lewis, Ruben Hein, Mathilde Santing, het ZO! Choir en vele anderen.
Achtergrond
De afgelopen 20 jaar hebben we op veel grotere en kleinere podia en festivals gespeeld en gewerkt met tientallen arrangeurs en solisten, steeds onder hetzelfde motto: connecting through jazz. Vanaf 1999 draagt het orkest, op initiatief van de toenmalige directeur Martijn Sanders, de naam van het Koninklijk Concertgebouw, de enige concertzaal ter wereld die, naast een klassiek orkest, ook een jazzorkest aan haar naam heeft verbonden.
Het Jazz Orchestra bestaat uit de beste Nederlandse jazzmusici, is stevig geworteld in de Nederlandse big band traditie en neemt daarin terecht een prominente positie in.
Samen met onze dirigenten Dennis Mackrel (chef-dirigent) en Rob Horsting (co-dirigent en onze voornaamste arrangeur) geven onze bandleden een unieke sound aan het JOC.
De sound van het Jazz Orchestra is gebaseerd op die van de tweede helft van de 20ste eeuw en onderscheidt zich door een vol en warm geluid van de blazers, een scherpe timing en een spannende muzikale interactie tussen de musici onderling.
[/read]
Speciale projecten
Vanuit haar voortrekkersrol in de Nederlandse jazz-scene ontwikkelt het Jazz Orchestra steeds nieuwe projecten voor toptalenten in de jazz en het uitbreiden en verdiepen van het bigband-repertoire. Deze projecten verrijken het big band-veld met nieuwe muziek en slaan bruggen tussen verschillende generaties musici en het publiek.
Rhythm Changes
Serie om Nederlands toptalen een podium te geven … [read more]De serie Rhythm Changes heeft Nederlands toptalent als Reinier Baas, Ben van Gelder, Simin Tander, Maarten Hogenhuis, Gideon van Gelder, Morris Kliphuis en Sebastiaan van Bavel een podium gegeven en uitgedaagd zich compositorisch te ontwikkelen door voor grote bezetting te schrijven.[/read]
Arrangers Project
Jonge arrangeurs deden eerste ervaring op met arrangeren voor bigband…
[read more]Het Arrangers Project gaf jonge arrangeurs de mogelijkheid om onder begeleiding van een internationaal gevierde arrangeur/bandleider de eerste ervaring op te doen in het werken met bigband. In dit project hebben we samengewerkt met CODARTS, Hogeschool Zuyd en het Conservatorium van Amsterdam. De arrangementen die hiervoor geschreven zijn zijn ter beschikking gesteld van amateurbigbands in Nederland.
Bekijk hier de volledige bibliotheek van het Arrangers Project
[/read]
Jazz Academy
Nieuwe samenwerking met de masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam…
[read more]De Jazz Academy is een initiatief van het JOC i.s.m. het CvA waarin masterstudenten een intensieve begeleiding krijgen en als stageplek in het JOC mee kunnen spelen. Projectmatig wordt hier steeds gewerkt naar een uitvoering toe.[/read]
Jazz Factory
De kapel van Hotel Arena was in 2017-18 de broedplaats voor nieuwe muziek van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw…
[read more]De kapel van Hotel Arena werd vanaf 2017 de broedplaats voor nieuwe muziek van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Aan de hand van steeds een nieuw thema is het publiek meegenomen in het creatieve proces van het ontwikkelen van onze nieuwe muziek. Ieder concert kende een centraal thema, dat met prikkelende interviews met musici en in teksten van jonge opiniemakers/schrijvers/dichters, voorgedragen door Lucas De Man – onder andere bekend van Kunstuur en Nieuwe Helden, werd gepresenteerd.[/read]
Jazz Orchestra Gaat Vreemd
Het Jazz Orchestra ontmoet jonge multitalenten met een eigen muzikale stijl …
[read more]De afgelopen tijd dook een aantal bandleden met een aantal jonge multitalenten de verschillende studio’s in om te jammen – letterlijk en figuurlijk uit de comfort zone – en om te werken aan bigband-bewerkingen met de stukken van de deelnemers als uitgangspunt.
Bekijk hier het verhaal van Jazz Orchestra Gaat Vreemd[/read]
Musici
Het Jazz Orchestra bestaat uit een selectie van de beste jazzmusici van Nederland: stuk voor stuk excellente solisten, improvisatoren en ensemblespelers. Velen zijn ook werkzaam als componist/arrangeur en de meesten hebben ook een eigen (inter)nationale carrière. De uitstekende kwaliteiten van onze bandleden als arrangeurs en componisten laten we horen op ons album Crossroads, een eigen produktie met composities uitsluitend van onze bandleden. Veel van onze musici combineren hun verbondenheid met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met een aanstelling als hoofdvakdocent aan één de Nederlandse conservatoria.