Legendarische jazzconcerten herbeleven in muziek, beelden en verhalen
In de jaren ‘50 en 60’ lieten grootheden als Miles Davis, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald en Sarah Vaughan een verpletterende indruk achter in de beroemde nachtconcerten in Het Concertgebouw, een concertserie die een bijna mythische status heeft gekregen. Daarna nam de jazz in Nederland een vlucht en kregen we ook onze eigen muzikale helden.
In de serie Dutch Jazz Heritage reconstrueren we met het Nederlands Jazz Archief deze legendarische optredens, helden en momenten uit de jazzgeschiedenis - in de sfeer van die tijd. Je ziet uniek beeldmateriaal, hoort verhalen van ooggetuigen zoals o.a. muziekjournalist Bert Vuijsje en er is vooral veel muziek. Bij ieder concert presenteren we bekende solisten en aanstormend jazztalent. Het JOC brengt met nieuwe arrangementen de jazz van toen naar de tegenwoordige tijd.
Programma's:
Miles Davis met Ruud Breuls en Jan van Duikeren
Ella Fitzgerald met Marjorie Barnes en Anna Serierse
Count Basie & Sinatra met o.a. Ruben Hein
Jazz Diva's met Fay Claassen
Sonny Rollins met o.a. Gideon Tazelaar
Piet Noordijk met o.a. Benjamin Herman
Gerry Mulligan met o.a. Jan Menu
Thelonious Monk
Sarah Vaughan
Film- en tv-muziekschrijver Ruud Bos
Podcast
In de podcastserie Jazz at the Concertgebouw duiken we elke aflevering in het leven en het werk van jazzlegendes die in de jaren ’50 en ’60 roemruchte concerten gaven in Scheveningen en Amsterdam. Van Thelonious Monk tot Chet Baker, in elke aflevering gaan we terug naar díe plek waar het allemaal plaatsvond. Geniet een uur lang van originele muziek en gesprekken met bijzondere gasten en muziekkenner Bert Vuijsje onder leiding van host Frank Jochemsen van het Nederlands Jazz Archief.
Programma's
Miles Davis
Trompettist Miles Davis bracht in 1959 het baanbrekende Kind Of Blue uit waarop onder andere saxofonist en avant-garde pionier John Coltrane te horen is. Toen Davis en Coltrane dat jaar, op 9 april 1960, concerten gaven in Nederland spraken velen schande van de muziek. Nu, zestig jaar later, heeft Kind of Blue een vaste plek ingenomen in de platenkast of de Spotify-playlist van vele muziekliefhebbers. Met topsolisten op trompet Ruud Breuls en Jan van Duikeren. Beluister de bijbehorende podcast over Miles Davis
Ella Fitzgerald
Ze stond bekend om haar onmiskenbare, zuivere klank en werkte samen met alle grootheden uit de jazz. De legendarische zangeres Ella Fitzgerald behoeft eigenlijk geen introductie. Ze genoot wereldfaam met klassiekers als April in Paris, Love For Sale en duetten met Louis Armstrong. Ella Fitzgerald stond maar liefst 11 keer in het Concertgebouw en wond het Nederlandse publiek om haar vinger. In dit programma kruipen vocalisten Marjorie Barnes en Anna Serierse in de huid van de First Lady of Song. Beluister de bijbehorende podcast over Ella Fitzgerald
Count Basie & Frank Sinatra
Net als vele andere jazzgrootheden maakte ook Count Basie in de jaren vijftig de oversteek naar Europa en gaf hij roemruchte concerten in Scheveningen en Amsterdam. Het concert van de befaamde bigbandleider en jazzpianist in 1956 werd bijna door de burgermeester verboden vanwege de vrees voor ongeregeldheden. Het wordt een avond vol pure swing, met Peter Beets op piano en special guest Ruben Hein die enkele hoogtepunten zingt uit de vruchtbare samenwerking tussen Basie en Frank Sinatra, zoals Come Fly With Me en The Lady is a Tramp.
Jazz Diva's
Toonaangevende jazzzangeres Fay Claassen laat zich samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw inspireren door haar Nederlandse voorgangers. Ze gaat terug naar één van haar inspiratiebronnen: Ann Burton. Naast jazz vocalisten Rita Reys en Greetje Kauffeld, is Burton één van de grondleggers van de vocale jazz in Nederland. Fay Claassen duikt in de stem ‘die een verhaal vertelt’ en het internationaal succesvolle album Blue Burton, dat Ann samen met pianist Louis van Dijk opnam.
Sonny Rollins
Tenorsaxofonist Gideon Tazelaar onderzoekt samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de invloed van Sonny Rollins op de Nederlandse jazz. Met Nederland en Het Concertgebouw heeft de legende op de tenorsaxofoon een speciale band. Beroemd werd zijn samenwerking met de Nederlandse bassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink. “It was a feeling of love” spreekt de inmiddels 93-jarige Rollins zelf over Rollins in Holland, misschien wel de beste opnamen uit zijn carrière. Met solisten Gideon Tazelaar en Davide Sgarra.
Piet Noordijk
Benjamin Herman is als altsaxofonist al jaren pleitbezorger van de erfenis van zijn grote voorganger: Piet Noordijk. Piet was ‘een monument’ volgens avant-gardist Misha Mengelberg, met wie hij op het Newport Jazz Festival één van de hoogtepunten van de Nederlandse jazz verzorgde. De carrière van Noordijk besloeg maar liefst vijf decennia en hij ontwikkelde zich als bebop saxofonist tot lead van één van de belangrijkste big bands van Nederland: het Metropole Orkest. Benjamin eert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw als geen ander zijn muzikale nalatenschap en krijgt daarbij hulp van jong talent Adriana Calvo Anillo.
Gerry Mulligan
Een swingend tribute van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw aan de Gerry Mulligan Big Band. In 1956 gaven de saxofonist en zijn ensemble een legendarisch optreden in Het Concertgebouw. Die sfeer wordt letterlijk nieuw leven in geblazen door saxofonist Jan Menu, oudgediende van het JOC en kenner van Mulligans oeuvre. Verwacht hits als Makin' Whoopee, Gold rush en The Lady is a Tramp. Beluister de bijbehorende podcast over Gerry Mulligan
Thelonious Monk
De iconische pianist Thelonious Monk werd ook wel de High Priest of Bebop genoemd. Maar Monk was een jazzvernieuwer en maakte een zeer eigen vorm van muziek die zich ook verder uitstrekte dan bebop. Jarenlang werd uitgekeken naar zijn Nederlandse debuut en op 15 April 1961 kwam hij dan eindelijk naar Het Concertgebouw. Het succes was zó groot dat organisator Lou van Rees prompt een tweede Monk-concert organiseerde, wat ook binnen no-time uitverkocht was. Beluister de bijbehorende podcast over Thelonious Monk
Sarah Vaughan
De Amerikaanse jazz-zangeres Sarah Vaughan wordt tot de grootste in het genre van de vocale jazz gerekend. Haar stem werd vaak vergeleken met die van een operazangeres vanwege haar grote bereik. Tijdens haar tweede Nederlandse concert in het Concertgebouw wist ze de hele zaal tot doodse stilte te dwingen. Toen deze opnames uit 1958 door het NJA op cd werden uitgebracht sprak NRC Handelsblad ruim een halve eeuw na dato alsnog van ‘een gekmakend mooi concert’.
Ruud Bos
Een ode aan een grootheid van eigen bodem, wiens naam wellicht minder bekend dan zijn liedjes; denk aan Telkens weer van Willeke Alberti, en de televisiemuziek voor De Fabeltjeskrant, De Fabriek en Zeg 'ns Aaa. De muzikale basis van Ruud Bos (1963) ligt in de jazz en het orkest dat hij tussen 1964 en 1969 leidde leest als een who's who van de toenmalige Nederlandse jazzscene. Het repertoire van deze Secret All Star Band is nog even fris als toen en herleeft met de solisten van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
Art Blakey
Art Blakey is een van de grootste Amerikaanse jazzdrummers en behoort tot de uitvinders van de bebop-drumstijl. Op 15 november 1959 stond hij met zijn band The Jazz Messengers in de Grote Zaal. In die band onder meer trompettist Lee Morgan en de pas gerekruteerde tenorsaxofonist Wayne Shorter.
Foto Miles Davis in Concertgebouw door Eddy Posthuma de Boer
Agenda
di 21 januari 20:15 |
Dutch Jazz Heritage: Thelonious Monk ft. Juraj StanikHet Concertgebouw - Amsterdam |
Uitverkocht |
za 8 februari 20:15 |
Dutch Jazz Heritage: Ella Fitzgerald ft. Marjorie Barnes & Anna SerierseLeidse Schouwburg - Leiden |
Tickets |
do 1 mei 20:15 |
Dutch Jazz Heritage: Toots Thielemans & Rob Franken ft. Hermine DeurlooHet Concertgebouw - Amsterdam |
Tickets |