
Tijdens de eerste editie van het Jazz & Vrijheid festival in samenwerking met NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis) & DeLaMar herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij in het kader van het Herdenkingsjaar. We zetten de diverse en rijke muziekculturen van Curaçao en Suriname in de spotlight samen met een all-star line up van artiesten die op innovatieve wijze traditie en tegenwoordige tijd verbinden.
Op vrijdag 30 juni hebben Randal Corsen en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een delegatie muzikale vrienden uitgenodigd: Shirma Rouse, Kris Berry, Tamara Nivillac en Stanley Clementina zullen naast het orkest en de pianist hun opwachting maken. Samen duiken ze in het muzikale erfgoed van het Caribisch deel van het Koninkrijk.
De tweede festivaldag op zaterdag 1 juli staat in het teken van Keti Koti. Tijdens een galaconcert zullen Ronald Snijders, Pink Oculus, Humphrey Campbell, Jeannine La Rose, Ed Rust en Jörgen Raymann met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de avond kleur geven.
Jazz is onlosmakelijk verbonden met vrijheid. Bevrijding van onderdrukking maar ook vrijheid van expressie, om te innoveren én om te improviseren. Er is geen andere muzieksoort die zo belangrijk is geweest voor de emancipatie van Afro-Amerikanen als jazz. Met het nieuwe Jazz & Vrijheid festival zoomen we in op muziek als onderdeel van een constant voortdurende strijd om vrijheid en gelijkheid en onderzoeken we de ontstaansgeschiedenis van jazz.
Foto's door Jean van Lingen/Melanie Marsman
Het Jazz en Vrijheid Festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, Fonds Podiumkunsten en Amsterdams Fonds voor de Kunst.